Vorba dulce mult aduce!

vorba dulce mult aduce

Vorba dulce mult aduce! 

Vorba buna mult aduna!

Banuiesc ca toata lumea a auzit cel putin o data in viata aceste proverbe. Dar oare cate persoane cunosc si aplica semnificatia lor?
 
In copilarie si adolescenta imi erau straine si atunci cand ma enerva cineva, egal care era motivul, de cele mai multe ori eram un razbonic al cuvintelor si nu numai. In sensul ca spuneam tot ce-mi trecea prin minte, nu ma interesa ca raneam sau jigneam pe cine m-a suparat, ii dadeam cu tot ce aveam. Si cand cuvintele nu erau de ajuns, saream si la bataie, daca disputa era cu un baiat, evident. 
 
De ce reactionam asa?
Pentru ca eram dominat de emotii, incercam sa-l conving pe celalalt ca eu am dreptate si pentru ca nu stiam alte metode la ora aceea.
 
Abia mai tarziu, cand probabil plictisit sa folosesc aceste metode salbatice si rudimentare de a trata un dialog in contradictoriu, pe la 17 ani, am inceput sa am pretentii mai mari de la mine. Mi-am spus: "ia sa gasesc eu si alte solutii de a rezolva conflictele, ca astea pe care le folosesc eu nu dau rezultatele scontate. Trebuie sa-mi folosesc mai mult inteligenta, iar cearta si bataia sa fie ultimele solutii de acum incolo."
Si am inceput sa explorez si alte optiuni, ajungand sa experimentez si sa inteleg concepte ca:
 • Ce tie nu-ti place altuia nu face.
 • Cand primesti o palma, intoarce si celalalt obraz. 
 • Cel mai destept cedeaza!
 • Vorba dulce mult aduce!
 • Vorba buna mult aduna!
 • Un om inteligent are argumente, nu se cearta, nu tipa si nu sare la bataie.
 • Un om puternic isi intelege si controleaza emotiile, nu se lasa dominat de ele.
 
 

Cuvinte magice care fac minuni:

Te rog frumos…

Fii amabil…

Mi-ar placea…

Ai putea te rog sa…

 
Ce se intampla cand nu aplicam aceste proverbe si deschidem subiecte care ne dor, la nervi, cand suntem irascibili sau cand am ajuns la capatul rabdarii?
Dezavantaje:
 • in loc sa asculte mesajul nostru, interlocutorul are tendinta de a se apara, justifica sau contraataca
 • comunicarea este ingreunata
 • totul se transforma intr-un monolog pentru ca discutia degenereaza in cearta si nicunul nu-l asculta pe celalalt
 • orice ar spune celalalt avem tendinta sa interpretam gresit si sa reactionam si mai aiurea
 • se iau decizii care se regreta ulterior
 • se strica relatii bune de la lucruri minore
 
Avantajele aplicarii acestor proverbe:
 • comunicarea devine eficienta
 • esti ascultat cu adevarat si cu atentie
 • mesajul tau este mai bine transmis
 • poti chiar sa-i schimbi starea celuilalt, din negativa in pozitiva
 • castigi respectul si admiratia interlocutorului
 • dai dovada de calm, intelepciune, diplomatie, tact
 • pe termen lung se consolideaza o relatie de calitate
 • te simti mult mai bine si mai puternic pentru ca nu ai cazut in capcana de a raspunde cu rau
 
Sfaturi:

* Cand te deranjeaza ceva, e bine sa deschizi subiectul inainte ca ultima picatura sa umple paharul, pentru ca daca astepti pana in ultima clipa, vei crea o cearta de proportii. Exprimarea, tonul vocii, gesturile, irascibilitatea acumulata, toate vor sublinia faptul ca ai ajuns la capatul rabdarii. E ca si cum ai strange un sac de frustrari si nemultumiri, iar cand sacul s-a umplut, il apuci bine si-i dai cu el in cap celuilalt. Iar celalalt o sa reactioneze ceva de genul: "What the fuck!!! De unde ai astea??? Cand le-ai strans???" 

Asa ajungi sa folosesti expresii ca: 
– MEREU faci asa…
– INTOTDEAUNA…
– M-AM SATURAT…
– ESTI…
– NU MAI SUPORT…
– GATA…
Aceste discutii rareori ajuta pe termen scurt. 
Pe termen lung, e posibil, dupa calmarea spiritelor, ca mesajul sa fie inteles de catre celalalt si acesta sa ia masuri si sa fie totul ok. Dar mai bine incerci sa faci tot ce tine de tine sa aplanezi un conflict si sa nu-l lasi sa escaladeze in te miri ce.
 
Atunci cand folosesti comunicarea violenta, cand ridici tonul… celalalt nici nu te mai aude. Si-a astupat deja urechile, este un mecanism de aparare. Probabil ca incercand sa spuna ceva va ridica vocea sa te acopere pe tine. Asa ajung oamenii sa tipe unii la altii cand se cearta.
 
* Nu aruncati cu acuze si jigniri.
Exersati comunicarea nonviolenta.
Exemplu: atunci cand tu faci asta, eu ma simt………. Poti te rog sa…..? Multumesc!
 
* Nu astepta o schimbare imediata!
De cele mai multe ori cand aducem la cunostinta celuilalt ca face ceva ce ne deranjeaza, avem pretentia ca el sa fie de acord cu noi, sa ia masuri imediat si din acel minut sa-si schimbe comportamentul dupa dorinta noastra.
Ce trebuie sa stii este ca e nevoie de timp ca celalalt sa proceseze, sa asimileze si sa-si modifice comportamentul dupa ce a primit informatia. In timp, s-ar putea sa trebuiasca sa-i mai reamintesti ce te nemultumeste, altfel va crede ca ti-a trecut si e totul ok, prin urmare nu mai trebuie sa faca vreo modificare.
Este posibil ca in urma asimilarii si procesarii feedback-ului tau, celalalt sa nu fie de acord si sa nu simta si sa nu doreasca sa-si modifice comportamentul dupa placul si dorinta ta. Caz in care va trebui sa cantaresti si sa analizezi daca este ceva peste care poti trece sau nu, daca vrei si poti sa te adaptezi.
Nimeni nu trebuie obligat sa se schimbe daca nu simte si nu vrea asta.
Oricum este o iluzie sa crezi ca poti schimba pe cineva. O persoana se schimba doar daca si cand vrea ea!
Celalalt se poate schimba in urma feedback-ului tau, pentru ca vrea sa invete si sa se adapteze astfel incat relatia sa mearga bine si foarte bine. 
 
 

Vorba dulce mult aduce!

Cand vorbesti frumos cu interlocutorul tau, chiar daca este vorba despre ceva ce te nemultumeste, dai dovada de respect, de calm, de siguranta de sine, de om echilibrat. Vei fi mult mai bine ascultat daca comunici nonviolent. 
 
Alegerea iti apartine intotdeauna!
 
 
Echilibru si Armonie!
Viorel Elefterescu

 

(views 12333)

JUST

Eu stiu de mica ca a vorbi e o responsabilitate ce trebuie sa ti-o asumi.Mamaia ne punea sa alegem daca ne dam singuri o palma peste gura cand vorbeam urat sau sa ne dea ea…ne dadeam singuri …si asa in timp am constientizat ca a vorbi frumos tot timpul e usor, daca ponesti din copilarie cu o educatie potrivita.Sa nu ai regrete, reprosuri ca ai spus…totul tine de bunul simt.Am avut momente cand cel din fata mea tipa la mine, motivand ca nu poate vorbi altfel, dar dupa un timp de discutat eu calm, el urland, ajungea cu tonalitatea egala cu a mea.Calmul, rabdarea, blandetea,tonul linistit l-au calmat.Era uimit.Armonia,echilibrul,fericirea pot fi permanent parte din noi,dar pentru asta trebuie sa vrei sa fi ALTFEL.

hassy

teoretic cred ca toti stiam lucrurile astea…fraze clisee..realitatea te face sa reactionezi asa cum simti..nu suntem roboti setati sa zambim si sa dialogam in versuri dulci atunci cand altul incearca sa ti fure sunca din fasole de ex…

Your email address will not be published. Required fields are marked *