7 motive sa citesti cu voce tare

citeste cu voce tare
 
 
Cu doua luni in urma, in timp ce citeam dintr-o carte, mi-a venit o idee, pe care am pus-o in practica imediat si de atunci ii urmaresc efectele. 
Ideea care mi-a venit a fost ca atunci cand citesc sa citesc cu voce tare. Vroiam sa impusc doi iepuri de-o data. Sa-mi imbunatatesc dictia si pronuntia. De unde sa stiu ca am sa impusc mai mult de doi iepuri?!
Acum, dupa doua luni de observatii asupra acestui obicei pe care mi l-am format, pot spune ca am obtinut mult mai multe imbunatatiri decat speram.
 

 
Este si un exercitiu de dictie foarte util pentru cei care au probleme cu increderea in sine atunci cand comunica in fata celorlalti. 
 
De cand citesc cu voce tare am observat urmatoarele:
 
1. Ma concentrez mai usor la informatia pe care o citesc.
Inainte, cand citeam in gand, mintea imi fugea usor la alte ganduri si idei si ma trezeam ca am citit doua, trei paragrafe fara sa fi fost atent si fara sa retin mare lucru. 
Acum cand citesc cu voce tare, gandul imi ramane focusat la ceea ce citesc, la esenta si ma intreb: "Ce vrea sa transmita autorul?"
 
2. Nu ma mai plictisesc cand citesc.
Inainte ma plictiseam repede citind. Dupa cateva pagini incepeam sa casc si ma lua somnul.
In prezent, pot sa citesc si 40 de pagini fara sa-mi pierd interesul si concentrarea.
 
3. Sunt atent la cum pronunt.
Pronunt atent cuvintele si imi imaginez ca am un auditoriu care trebuie sa inteleaga foarte clar si limpede ceea ce citesc.
 
4. Sunt atent la intonatie.
Inainte citeam cu voce tare doar daca trebuia sa citesc cuiva. Intonatia mea era un dezastru, liniara. Uneori nici nu se simtea unde e punct, unde e semnul intrebarii sau alte semne de punctuatie.
In prezent intonatia mea s-a imbunatatit considerabil in doar doua luni.
 
5. Cand citesc cu voce tare ma relaxeaza.
Inainte trageam de mine sa citesc, citeam ca "trebuia".
In prezent imi face placere sa citesc si ma relaxeaza.
 
6. Este un exercitiu excelent de public speaking
Citind cu voce tare si imaginandu-ti ca esti in fata unui public iti antrenezi pronuntia, dictia, intonatia si stapanirea emotiilor. Bineinteles ca o sa ai emotii mai mari cand vei vorbi in public decat atunci cand citesti cu voce tare in intimitatea camerei tale, dar daca iti imaginezi ca citesti in fata publicului, e un inceput foarte bun.
 
7. Creste increderea in sine
Cand te auzi citind, te obisnuiesti cu vocea ta si chiar o sa ajungi s-o indragesti si vei avea mai multa incredere in tine cand vei comunica verbal cu ceilalti.
 
 
 
Invata sa comunici eficient, echilibrat si armonios!
Viorel Elefterescu
 
 

(views 7832)

Maria

Corect ,cititul cu voce tare ,este extraordinar,deoarece memorizezi mai bine continutul textului si po-ti sa descifrezi mesajul lui …in urma aceste comunicari orare cu carte …:)    Rezultatele devint execelente,, daca exersezi zilnic..!!!!!!!!!!!!!!

Cata

Citesc cu voce tare, online, de peste 4 ani. Am învățat engleza și citesc cu voce tare cu prietenii online. Folosesc skype și/sau second life pentru voce. Cu second life am avantajul că există și un efect vizual destul de puternic, în funcție de cât de real ți se pare. Cărțile le folosesc și le deschid cu kindle, mi se pare cea mai bună aplicație pentru cărț în format electronic
. Încerc pe cât posibil să găsesc cărți care au și format audio.Așa pot să și ascult o carte. Folosesc audible pentru formatul audio. De multe ori mă înregistrez citind cu voce tare. Folosesc audacity. Cred că cititul cu voce tare ajută foarte mult la partea de comunicare. Când citești în doi, trei, maxim 5 persoane, printre paragrafe te poți opri să faci comentarii despre text sau să discuți despre orice altceva care ți se deschide în minte din cauza subiectului din carte. Cititul cu voce tare ne ajută să comunicăm printre linii, ne ajută să pronunțăm, să socializăm, să ne relaxăm, ne dezvoltă cunoștințele și construim relații bazate pe interese comune. Mai vorbim…. Lectură plăcută.

Claudia Oprescu

Intr-adevar, cititul cu voce tare este extraordinar pentru dictie (pronuntie, intonatie, ritm, respiratie corecta) si am observat ca rezultatele sunt extraordinare daca esti perseverent si exersezi zilnic.

Your email address will not be published. Required fields are marked *